20230530 092812Noras pažinti kaimyninio rajono apylinkes paskatino gegužės 30 d. Specialiojo ugdymo skyriaus 5-10 specialiųjų ir socialinio ugdymo klasių mokinius išvykti į Kaišiadorių rajono Kruonio seniūnijos lankytinas vietas. Pirmiausia nuvykome į Kruonio gravitacinę kalvą, kurioje patyrėme keistą, optinės iliuzijos sukurtą, reiškinį - riedama į kalną, o ne į nuokalnę. Į kalną riedėjo mūsų mokyklinis autobusas, o mokiniai riedėjimo į kalną bandymus atliko su vandens buteliukais. Buvo smagu ir netikėta.

Išvykos metu užkopėme net į tris piliakalnius: Maisiejūnų, Lašinių ir Rokiškio, išgirdome jų istorijas, stebėjome Strėvos ir Lapainios upių vingius ir grožėjomis apylinkių gamta.
Atvykę į Kalvius atradome tikrą architektūros lobį nuostabios gamtos apsuptyje. Mus pasitikęs šv. Antano Paduviečio bažnyčios klebonas Robertas Mikalauskas pakvietė į bažnytėlės vidų ir papasakojo tokios keistos bažnyčios atsiradimo istoriją – Kalvių dvaro savininko Tomo Vavžeckio iniciatyva 1800-1806 m pastatyta pirmoji Lietuvoje mūrinė rotondo stiliaus bažnyčia: apvali, visai be langų sienose, tik su mažais langiukais kupole. Bažnyčios architektas nežinomas, tačiau manoma, kad tai kažkurios Romos bažnyčios viršutinio kupolo kopija. Tokio tipo bažnyčių Lietuvoje yra tik dvi. Už bažnyčios atsiveria nuostabi Kalvių ežero panorama, apie kurią sakoma: „Vaizdas, vertas milijono“. Nusileidę į ežero pakrantę, surengėme smagią iškylą: pasivaišinome, mokiniai pažaidė tinklinį, suposi supynėse, pabraidžiojo Kalvių ežere, pasidalinome kelionės įspūdžiais.
Grįždami į mokyklą trumpam stabtelėjome išpuoselėtoje Jiezno aikštėje prie dvarininkų Pacų bronzinės kompozicijos – Pacų suoliuko ir batų. Visi „pasimatavome“ dvarininkų batus ir nusifotografavome atminčiai. Į mokyklą grįžome maloniai pavargę, pilni įspūdžių ir praturtėję naujomis geografinėmis ir istorinėmis žiniomis.